Ljekovitost

 

       Lješnjak sadrži u svom sastavu značajne količine esencijalnih masnih kiselina, ali uz njih i potrebne vitamine i minerale koji spriječavaju njihovu oksidaciju.
       To su vitamini E kojim je taj plod veoma bogat, i što je dosta rijetko, vitamin A, ti su vitamini poznati kao antioksidansi, što znači da imaju svojstvo spriječavanja stvaranja slobodnih radikala, odnosno oksidacije, a samim time i razvoj raka.
       Lješnjak je značajan izvor i nekih vitamina iz B skupine, naročito vitamina B5 i B6, od minerala, spomenut čemo selen koji je također poznati antioksidans, te mangan i cink, što se tiče bjelančevina njihov sastav je takav da lješnjake treba koristiti u kombinaciji sa drugim orašastim plodovima, žitaricama ili mahunarkama kako bi se zadovoljile potrebe za svim aminokiselinama.
        Osim toga, filtosterol iz ovog ploda koji se zove sitosterol, snižava kolesterol u krvi.

 

 
E
EAK
B
M
UH
VI
kol
Ca
P
Fe
Zn
B6
Fk
E
Jedinice
kj
mg
g
g
g
g
g
mg
mg
mg
mg
mg
mg
mg
Lješnjak
2810
5,1
12
62
11,4
7,4
0,0
226
333
3,8
1,9
0,4
71
28

(E-energija, EAK-esencencijalne amino-kiseline, B-bjelančevine, UH-ugljikohidrati, M-mas, VI-vlakna, kol-kolesterol, Fk-folna kiselina

 

Lješnjak u ljusci Očišćeni lješnjak Prženi lješnjak